Investeren in vastgoed met weinig geld

Bij het bespreekbaar maken van dit onderwerp, wordt regelmatig gedacht aan de aankoop van een ruime woning met tuin of groot 3-slaapkamer appartement. Het klopt: in dit geval is het ter beschikking hebben van een spaarpot geen overbodige luxe.

Maar investeren in vastgoed is eveneens de aankoop van een parkeerplaats, een garagebox of studio, waarvoor andere budgetten toepasselijk zijn. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om, afhankelijk van de ligging, een parkeerplaats aan te kopen voor 10.000 €. Rekening houdend met een eigen inbreng/geleend kapitaal-verhouding van 20/80, kan u aan de slag met een startbudget van 2.000 €. (In kader van beleggingsvastgoed is het aan te raden om steeds het maximaal mogelijke bedrag te lenen.) Let wel op: hierbij is nog geen rekening gehouden met de registratiebelasting.

Je leest het goed: investeren in vastgoed met weinig geld is mogelijk ! Begrijpelijkerwijs is het rendement in absolute cijfers lager dan wanneer je een volledige parkeergarage aankoopt. Bij een groter geïnvesteerd vermogen, zal je in principe een grotere absolute return per maand ontvangen.

Eénmaal de kinderen op het moment zijn gekomen om het ouderlijk huis te verlaten, de lening voor de familiewoonst is afbetaald, je een promotie verdiende op het werk of je een erfenis mocht ontvangen, kan een grotere vastgoedinvestering (met een hoger absoluut rendement) aan de orde zijn. Kortom, in de tweede helft van je leven is er misschien wel meer mogelijk. In dit kader is het lezen van het gelijknamige boek ‘Investeren in de tweede helft van je leven’ van Michaël Van Droogenbroeck en Ewald Pironet een echte aanrader.

Zoals uitgelegd in ‘Vastgoedbeleggingen: hoe begin ik eraan?’ dient investeren in vastgoed helemaal niet ingewikkeld te zijn. Heb je toch nog enige vragen, of slaan de twijfels je om de hals, aarzel niet om contact op te nemen met een ervaringsdeskundige (of makelaarsbureau) uit jouw omgeving. (Indien interesse, kan je onze contactgegevens terugvinden op deze website. Wij staan graag ter beschikking voor een vrijblijvende babbel.)

Investeren in vastgoed in de buurt

De aankoop van een nieuwe eigendom zal inderdaad enige zorgen met zich meebrengen … op voorwaarde dat je de opvolging in eigen handen neemt. Ga je zelf op zoek naar een huurder? Stel je zelf het huurcontract op? Volg je zelf de betalingen op? Ben jij het aanspreekpunt indien er zich enige ongemakken voordoen in de eigendom? Of kies je ervoor om dit uit te besteden aan een rentmeester? Het aanstellen van een rentmeester is een bijkomende kost, en zal bijgevolg het totale rendement verlagen. In ruil neemt deze rentmeester 95 % van de bijkomende zorgen op zich. De aankoop van een tweede eigendom hoeft m.a.w. niet gepaard te gaan met slapeloze nachten of onrustige momenten.

Bijkomend is het aangewezen om te investeren in vastgoed in de buurt (onafhankelijk van het al dan niet aanstellen van een rentmeester). Op deze manier ben je snel ter plaatse indien jouw aanwezigheid vereist zou zijn. Daarnaast hou je toch, al dan niet bewust, een oogje in het zeil omtrent het onderhoud van jouw eigendom. Hierdoor is tijdig ingrijpen door jou (of de rentmeester of de makelaar) mogelijk. Deze laatste paragraaf gaat uit van een ‘worst case’-scenario waarbij er zich moeilijkheden voordoen. In de meeste gevallen is de huurder van goede wil, en zal deze jouw eigendom met respect en zorg behandelen.

Ook jij kan investeren in vastgoed

Zo zie je maar: investeren in vastgoed is mogelijk voor iedereen !

Het is belangrijk om jouw vastgoedbelegging af te stemmen op jouw budget en bij voorkeur jouw regio. Ook met beperktere budgetten is het mogelijk om te investeren in vastgoed. Het verkregen rendement, incl. het waarde behoud, zal ongetwijfeld mooier zijn dan de rente.

Wij hopen alvast dat ook onze vrienden dit artikel even doornemen. Het gesprek op de eerstvolgende babyborrel krijgt dan misschien wel een verrassende wending: ‘Met alle genodigden kochten we voor jullie zoon een parkeerplaats wat verderop in het dorp.’ in plaats van een nieuwe verzameling kinderspeelgoed.

Wij kijken er naar uit !